LinkedIn

Sigaretten

Sigaretten

Sigaretten vormen een aantrekkelijke buit bij inbraak. Snel- en ramkraken zijn aan de orde van de dag waarbij hele schappen worden leeggeroofd. Los van veel gedoe en een “nee” naar uw klanten bent u voor de lege schappen en gebouwenschade veelal verzekerd. Vervelend wordt het wel wanneer deze schades zich herhalen en verzekeringspremies stijgen.

afbeelding/sigarettenLR3.jpg

Supermarkten en aanverwante retailers met sigarettenverkoop kennen het fenomeen. Schades tot wel € 10.000,- zijn geen uitzondering, getuige ook vele artikelen en TV uitzendingen. Een voor ondernemers vervelend gebeuren met veel rompslomp tot gevolg.

Oplossing

Teneinde deze vorm van schade te voorkomen is het advies om binnen een elektronisch beveiligd gebied een inpandig versterkt compartiment te realiseren rondom de sigaretten. Een goed zichtbare-, kwalitatief sterke oplossing is noodzaak. Het komt nog té vaak voor dat ondernemers vertrouwen op de bouwkundige schil van het gebouw en/of op een veelal standaard zwak rolscherm. Het grove geweld waarmee criminelen zich toegang tot de winkel verschaffen vraagt vandaag de dag om een andere oplossing. Een elektronisch alarm nog vóórdat men het compartiment kan aanvallen is daarbij essentieel. Alleen op deze manier zullen potentiële daders de drempel te hoog vinden en hun aandacht op andere winkels richten. Een overdag zichtbaar onneembare oplossing voorkomt ook inbraakpogingen!

Compartimentering binnen elektronisch beveiligd gebied

Een compartiment kan het snelst en gemakkelijk worden samengesteld met behulp van stalen rolluiken en/of rolhekken. SuperGarant heeft goede contacten en meetbare resultaten opgebouwd met de firma Floor uit Maartensdijk (www.floorrolluiken.nl) en Euroll Service (www.euroll.nl). Zij zijn in staat om op korte termijn een plan van aanpak te maken en uit te voeren. Compartimentering kan ook bereikt worden door de goederen te verplaatsen. Zo zijn er zelfs ondernemers die onder de sigarettenkasten wieltjes hebben geplaatst en na sluitingstijd de kasten in een deugdelijk af te sluiten ruimte rijden. Als richtlijn geldt een prijs van € 250,- /m2 voor een solide (blank)stalen rolluik.

afbeelding/sigaretten2.jpg

Een elektronisch alarmsysteem rond het compartiment is onontbeerlijk en de opvolging ervan net zo. Zónder alarm is alle investering voor niets geweest omdat men dan de tijd heeft e.e.a. te forceren. Er is veel te doen over typen, positionering en aantallen detectoren, feit is dat u verzekerd wilt zijn van het betrouwbaar functioneren en van een juiste doormelding naar de alarmcentrale. Belangrijk is te weten dat veel ruimtelijk werkende bewegingsmelders te saboteren zijn door ze te maskeren. Reeds enige tijd bestaat anti-masking detectie. Op plaatsen waar controle moeilijker is en/of detectoren gemakkelijk(er) bereikbaar zijn en/of detectie is gericht op een compartiment, is het noodzaak anti-masking detectoren in te zetten. Ook met inbraak via of dóór het dak dient in elk professioneel (elektronisch) beveiligingsplan rekening te worden gehouden. Zorg ervoor dat uw installatie geïnstalleerd en onderhouden wordt door een VEB- of BORG-erkend installatiebedrijf. Zo weet u zeker dat uw installatie ook minimaal aan de eisen voldoet. Bovendien heeft u de zekerheid dat de installateur deskundig is.

Mistgenerator als alternatief

Als de toepassing van een stalen rolluik niet mogelijk is dan kan een mistgenerator als mogelijk alternatief dienen. Een mistgenerator van de firma Mistbeveiliging BV uit Zwanenburg ( www.mistbeveiliging.nl) geeft een prima bescherming van uw winkelvoorraad sigaretten bij een snelkraak.

afbeelding/sigaretten_mist.jpg

Een mistgenerator vult een groot deel van de winkel rond de sigarettencounter met dichte witte mist zodra het elektronische alarm afgaat. De mist is absoluut niet schadelijk voor uw spullen en zorgt ervoor dat indringers helemaal niets meer kunnen zien en vluchten. De mistuitstoot is in luttele seconden een feit en blijft lang genoeg hangen totdat opvolging ter plaatse is. Een mistmachine kan zowel zelfstandig werkend als geïntegreerd in het elektronische alarm worden toegepast en wordt veelal geactiveerd pas nadat twee detectoren in alarm gaan.

BORG

Klik hier voor een lijst met BORG erkende bouwkundige beveiligingsbedrijven die u wellicht vanuit de directe omgeving ook van dienst kunnen zijn. Een gecertificeerde partij is daarbij de beste garantie voor kwaliteit in deze. Ook in de VRKI wordt melding gemaakt van compartimentering en meeneembeperking onder de noemer C/M binnen de vermelde verschillende risicoklassen