LinkedIn

Doormelding alarm

Doormelding via een analoge verbinding

Analoge verbindingen (ISDN en PSTN) voor het gebruik van alarmtransmissie komen steeds minder voor. Deze verbindingen blijven wel bestaan, maar de ISDN-dienstverlening Digi Access Alarm (via het D-kanaal), welke wordt toegepast bij hoge risico’s, wordt door KPN definitief beëindigd per 1 januari 2015. Let op: het betreft hier uitsluitend de zogenaamde AL2 verbindingen!

Een standaard AL1 verbinding (via PSTN of het B-kanaal van ISDN) blijft dus gewoon bestaan tegen de huidige abonnementskosten van de telefoonverbinding (EURO 30,- tot 50,- /maand), afhankelijk van de ingestelde Pollings tijd (tijdsbestek waarbinnen de meldkamer toetst of dat de verbinding en/of de doormeldapparatuur nog in orde is. Standaard is dit 1x per 24 uur).

afbeelding/Inbraakbeveiliging_Alarmsysteem2.jpg

Doormelding via internet

Voor alarmtransmissie kan gebruik worden gemaakt van Alarm over IP (AoIP), waarbij de transmissie geschiedt via een internet (ADSL)verbinding. Hierbij kan een keuze worden gemaakt tussen een openbare of een besloten gecertificeerde internetverbinding. Volgens de VRKI 2014 is de toepassing van een besloten internetverbinding niet meer verplicht, ook niet bij de hoge risico’s.

Bij een openbare internetverbinding wordt gebruik gemaakt van de bestaande internetaansluiting, ongeacht de provider. Bij een besloten internetverbinding wordt gebruik gemaakt van de dienstverlening DigiAlarm van KPN, via het KPN ONE netwerk. Sinds eind vorig jaar is de exploitatie van deze dienstverlening overgenomen door het bedrijf ASB, die hiervoor de DigiAlarmbox heeft ontwikkeld. Deze box wordt verhuurd aan de eindgebruiker (meerjarencontract) en door een beveiligingsinstallateur aangesloten, die ook de servicewerkzaamheden uitvoert.

Let op: de keuze is dus alarmtransmissie via het internet (AoIP) door een éénmalige investering van een IP-converter met GPRS-module, met slechts Euro 7,50 /maand aan abonnementskosten. Of de huur van een DigiAlarmbox, inclusief GPRS-module, met aanvullende entree- en installatiekosten, alsmede hoge abonnementskosten, ongeveer variërend van Euro 25,- tot 55,- /maand.

Een GPRS-module (draadloze verbinding) draagt zorg voor een back-up verbinding in het geval de internetverbinding het laat afweten. De beschikbaarheid van internetverbinding en de GPRS back-up wordt gecontroleerd middels het bewaken van testmeldingen. Hoe hoger het risico, des te groter de frequentie van de testmeldingen, variërend van 1x per 24 uur (DP1) tot 1x per 90 seconden (DP4) en dus hét verschil tussen de voormalige transmissie kwalificaties AL1, AL2 en AL3 ! Los dus van een eenmalige aanvullende investering (+/- EUR 1.250,- all-in) is een kostenbesparing op de abonnementskosten mogelijk!