Inbraak en diefstal

  1. Inbraak en diefstal

Inbraak en diefstal

Hieronder lees je welke maatregelen je kunt nemen om inbraak en diefstal te voorkomen.

Onze beveiligingstheorie

Een inbraakbeveiligingsplan bij een onderneming vereist een specialistische aanpak. Door soms zeer inventieve en vaak grove inbraakmethoden is een bredere aanpak noodzakelijk om criminelen buiten te houden. Voor een doeltreffend inbraakbeveiligingsplan bestaan vier typen maatregelen die in juiste samenhang met elkaar moeten worden ingezet. In de huidige VRKI regeling (uitvoering door het CCV), is regelgeving beschreven op organisatorisch, bouwkundig en elektronisch vlak, aangevuld met de wijze van opvolging. (Reactie)

Een juiste samenhang van deze maatregelen wordt bepaald door de aard, de omvang en de attractiviteit van de aanwezige goederen. Hierbij spelen ook de plaatsing en de bereikbaarheid van de goederen binnen gebouwen een rol. De praktijk wijst uit dat veelal één of meerdere schakels binnen een preventieplan ontbreken. Dit betekent een vaak grote investering met weinig of geen effect. Door inventief te zijn en door aan alle vier de schakels voldoende aandacht te besteden ontstaat de onderstaande en enige juiste beveiligingsfilosofie.

Door organisatorische maatregelen wordt de inbraakattractiviteit van het risico verkleind. Door een elektronische (sabotagevrije) beveiliging vindt snelle detectie plaats. Door inpandige bouwkundige maatregelen wordt de braaktijd gemaximaliseerd, zodat de opvolging binnen gepland tijdsbestek plaats heeft. Zogenaamde compartimentering (inpandige afsluitbare ruimten of oplossingen m.b.v. stalen rolluiken) en meeneem beperkende maatregelen zijn sleutelbegrippen.

Om inbraak te voorkomen, moet je ook organisatorische maatregelen nemen. Daarom geven we je enkele tips.

Beveiligingsregels opstellen

  • Stel huisregels op. Hierin staat bijvoorbeeld wie in welke ruimte mag komen.
  • Zorg voor een gebruikersinstructie en pincodes voor gebruikers van het inbraakalarm.
  • Loop na sluitingstijd een vaste ronde door het gebouw. Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn en of het inbraakalarm aan staat.
  • Maak duidelijke afspraken over wie het pand afsluit (en wie de vervanger is).
  • Registreer wie een sleutel heeft en stel een meldingsplicht in bij het verlies van een sleutel. Zie ook het onderwerp ‘sleutelbeheer’.
  • Stel al jouw medewerkers op de hoogte van de beveiligingsregels.

Beveiligingsverlichting

Inbrekers worden niet graag gezien. Daarom is het verstandig om beveiligingsverlichting langs de buitenkant van jouw bedrijfsgebouw te plaatsen. Plaats deze vooral bij deuren, ramen en opklimmogelijkheden. Je kunt ook ‘schrikverlichting’ gebruiken. Deze wordt ingeschakeld door een detector of het inbraakalarm.

Hang- en sluitwerk: SKG-keurmerk

Om de kans op inbraak te verkleinen, is het belangrijk dat jouw bedrijfsgebouw goede sloten heeft, vooral op ramen en deuren op de begane grond. De beste sloten zijn sloten die voldoen aan het SKG-keurmerk met minimaal 2 sterren (SKG**). Onderzoek toont aan dat zelfs inbrekers met uitgebreid gereedschap zeker 10 minuten buiten worden gehouden met SKG**-sloten. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke organisatie die beveiligingsproducten test en ze aan de hand daarvan in categorieën indeelt met betrekking tot de inbraakwering.

Inbraakalarm: doormelding naar de alarmcentrale

Een goed inbraakalarm is belangrijk, maar de opvolging ervan is net zo belangrijk. Hiervoor moet jouw inbraakalarm zijn aangesloten op een particuliere alarmcentrale (PAC). Deze centrale waarschuwt de sleutelhouder of het beveiligingsbedrijf. Zij bezoeken het gebouw om te controleren waarom het alarm is afgegaan. Bij het afsluiten van een brandverzekering stellen de meeste verzekeraars een inbraakalarm met een doormelding naar een PAC verplicht.

Voor meer informatie over doormelding klik hier!

Inbraakalarm: installatie en onderhoud

Als je een inbraakalarm hebt, wil je natuurlijk dat deze goed blijft functioneren. Zorg er daarom voor dat jouw installatie geïnstalleerd en onderhouden wordt door een VEB- of BORG-erkend installatiebedrijf. VEB staat voor Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven. Zo weet je zeker dat jouw installatie aan alle eisen voldoet. Bovendien heb je de zekerheid dat de installateur deskundig is.

Inbraakwerend glas en metalen rolluiken/hekken

Door gebruikmaking van inbraakwerende beglazing of metalen rolluiken/rolhekken bereik je dat inbrekers meer moeite moeten doen om jouw bedrijfspand te betreden. Plaats rolluiken bij voorkeur inpandig in jouw bedrijfspand en niet aan de buitenzijde van het bedrijfspand. Zo moeten inbrekers eerst door het glas heen komen. De glasbreukmelders van het inbraakalarm signaleren een inbraak voordat de inbrekers jouw bedrijfsruimte kunnen betreden. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je een kwalitatief lichter rolluik kunt laten plaatsen, wat scheelt in de kosten.

Inbraakwerende kluis

Een inbraakwerende kluis zorgt ervoor dat jouw waardevolle zaken het beste worden beschermd tegen diefstal. Zorg ervoor dat de kwaliteit van de kast in overeenstemming is met de waarde van de goederen die zich daarin bevinden (zogenaamde ‘waardeberging’). De kluis dient geplaatst te worden volgens de normen van de leverancier. Let op een juiste verankering, zeker als de kluis minder weegt dan 1.000 kilo. Plaats de kluis bij voorkeur in een ruimte waar ook een inbraakalarm actief is.

Klik hier voor meer informatie over kluizen.

Mistgenerator

Een mistgenerator geeft een prima bescherming van jouw waardevolle zaken bij een inbraak. Een mistgenerator spuit de ruimte vol met witte mist zodra het alarm afgaat. De mist is onschadelijk voor jouw spullen, maar zorgt er wel voor dat indringers helemaal niets meer kunnen zien. Zo voorkom je dat ze jouw spullen meenemen.

Sigaretten

Supermarkten en aanverwante retailers met sigarettenverkoop worden veelvuldig geplaagd door snelkraak. Sigaretten zijn er als onderdeel vaak ook van de verkoop van batterijen, scheermesjes. Schades tot wel €10.000,- zijn aan de orde van de dag. Een voor ondernemers pijnlijk gebeuren met veel rompslomp tot gevolg.

Hoe een snelkraak te voorkomen? Klik hier.

Sleutelbeheer

Goede sloten zijn niet veel waard als iedereen aan de sleutels kan komen. Daarom is goed sleutelbeheer noodzakelijk. Zorg ervoor dat alleen bevoegde personen een sleutel hebben, en dat reservesleutels goed worden opgeborgen in een sleutelkast. Het is ook verstandig te registreren wie een sleutel heeft en een meldingsplicht in te stellen bij het verlies van een sleutel.

Digitaal veilig ondernemen (CCV)

Cybercrime is voor veel MKB-ers een toenemend probleem. Ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn vormen van cybercrime die veel schade kunnen veroorzaken. 1 op de 5 MKB-ers is slachtoffer van cybercriminelen, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Dit leidt tot financiële schade, imagoschade en tijdsverlies. Het CCV biedt informatie aan ondernemers, verzorgt trainingen en ontwikkelt een keurmerk en risicomodel voor MKB-ondernemers. 

Online scan cyberweerbaarheid 

Met de gratis online scan cyberweerbaarheid kunnen ondernemers zien welke cyberrisico’s het bedrijf loopt. Na de scan ontvangen deelnemers een rapportage.

Klik hier voor de scan.

Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI)

De VRKI is een instrument om het risico voor diefstal (eventueel met braak) te bepalen met daaraan gekoppeld gestandaardiseerde maatregelen voor het verminderen van het risico. Het systeem wordt breed gedragen door de beveiligingsbranche en de verzekeraars. Voor het ‘meten’ van het inbraakrisico en het bepalen en vastleggen daarbij van de meest geschikte diefstalpreventieve maatregelen, heeft het Verbond van Verzekeraars samen met de brancheverenigingen de VRKI ontwikkeld. Het gebruik ervan kan leiden tot afgifte van certificaten en beveiligingsbewijzen voor beveiligingsmaatregelen bij bedrijven. Het systeem behandelt zowel de maatregelen op organisatorisch, elektronisch en bouwkundig vlak als ook dat van alarmopvolging.

Klik hier voor meer informatie over de VRKI.