LinkedIn

Kluis

Een kluis, wel zo safe!

De beste manier om uw contante omzet, kassalades, muntenvoorraad en overige waardevolle zaken zoals loten, OV kaarten, tabak en cadeaukaarten te beschermen tegen inbraak en diefstal is om gebruik te maken van een kluis. Kluizen zijn er in vele soorten, typen, maten en prijsklassen. Het is daarom een must dat een aantal zaken goed op een rijtje worden gezet.

open kluis

Drie soorten kluizen

Er bestaan in feite drie soorten kluizen. Kluizen die beschermen tegen:

  1. diefstal
  2. hitte (brandwerend voor papier en/of data)
  3. diefstal en hitte gecombineerd

Wat is een goede kluis?

Helaas is het nog steeds zo dat er veel ondeugdelijke kluizen aangeboden worden. Deze zien er goed en stevig uit maar bieden in de praktijk niet voldoende weerstand.

Een goede kluis is altijd gecertificeerd door de onafhankelijke certificeringsinstituten VDS of ECB-S en is te herkennen aan de metalen plaatjes aan de binnenkant van de kluisdeur. Polen, Tsjechië en diverse andere landen geven ook certificaten af maar deze voldoen niet aan de gestelde Europese normen die als voorwaarde worden gesteld door de verzekeraars.

afbeelding/VDS_ECB-s_plaatje.png

Wat is een indicatie waardeberging?

Bij inbraak werende kasten is de hoogte van de indicatie waardeberging (of dekkingsindicatie) een belangrijk gegeven. Hoe hoger het bedrag, des te inbraakwerender de kluis is. De indicatie waardeberging wordt bepaald door een team van experts die de betreffende kluis "openbreken". Aan de hand van hun bevindingen wordt de kluis ingeschaald. Dit gebeurt volgens de Europese norm NEN-EN 1143-1.

De indicatie waardeberging in onderstaande tabel wordt bepaald door de onafhankelijke Stichting Kwaliteitsbeoordeling Brandkasten (SKB) en wordt als richtlijn door de meeste verzekeraars gebruikt.

Weerstandsklasse volgens NEN-EN 14 450 en dekkingsindicatie

Security Level Dekkingsindicatie
S1 € 2.500,-
S2 € 5.000,-

Weerstandsklasse volgens NEN-EN 1143-1 en dekkingsindicatie

Weerstandsklasse (CEN) Dekkingsindicatie
O € 7.000,-
I € 9.000,-
II € 23.000,-
III € 36.000,-
IV € 55.000,-
V € 82.000,-
VI € 91.000,-
VII t/m XIII in nader overleg met verzekeraar

De indicatie waardeberging geldt voor de standaarduitvoering van een kluis, die zich bevindt in een onbewoond, onbewaakt en niet beveiligd pand, binnen de bebouwde kom. De indicatie kan worden verhoogd als omstandigheden gunstiger zijn door aanwezigheid van bijvoorbeeld een gecertificeerd inbraakalarm en/of een aparte (afsluitbare) ruimte waar de kluis staat.

Verankering

In ieder geval dienen alle kluizen tot 1.000 kg verankerd te worden. Niet zelden worden complete kluizen ondanks het hoge gewicht weggenomen nadat een elektronische alarmering wordt uitgeschakeld of als deze ontbreekt. Een juiste verankering is noodzaak, naast de voorkeur voor plaatsing binnen beveiligd gebied, in een aparte ruimte en buiten het zicht van alle buitenstaanders.

afbeelding/Kluis_dicht.png

Wat is een brandwerende kwalificatie?

Papier ontvlamt spontaan bij 170°C. Magnetische informatiedragers (harde schijven, memorysticks) verliezen al bij 50°C de data, daarbij speelt ook damp en vocht een bepalende rol. Daarom twee soorten brandwerende kluizen: de documentenkluis voor papier en de datakluis voor magnetische informatiedragers.

Getest volgens de zwaarste normen

De brandwerende kasten worden volgens de zwaarste normen getest, namelijk VDMA (Duitsland) en UL (Amerika). Wat houden deze testen in? Een kluis wordt één of twee uur blootgesteld aan een temperatuur van 1090°C. Hierna volgt een valtest van ca. 9 meter om een val van een etage na te bootsen. Gedurende de gehele procedure, inclusief een natuurlijke afkoeling tot wel twaalf uur, mag de temperatuur niet boven de genoemde 170°C voor de documentenkluis en boven de 50°C voor de datakluis komen. Ook brandwerende kluizen zijn dus gecertificeerd door ECB-S. Het plaatje aan de binnenkant van de deur van een datakluis ziet er dan als volgt uit:

afbeelding/DIS_plaatje.png

Dujardin Brandkasten B.V.

Dujardin Brandkasten B.V. is een ervaren en betrouwbare partner van SuperGarant op het gebied van kluizen en brandkasten. Dujardin streeft naar kwalitatieve oplossingen voor het opbergen van uw geld en waardevolle zaken. Onbetwist marktleider op het gebied van vloerkluizen in Nederland. Discretie, integriteit, klantgerichtheid en het nakomen van afspraken zijn kernwaarden voor het handelen van Dujardin en haar medewerkers. In samenwerking met Dujardin kunnen wij u diverse kluizen met interessante kortingen aanbieden.

Heeft u interesse in een kluis of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.