Terug naar het nieuws overzicht

Storm


Bij een storm ontstaat op veel plekken schade. Treinen vallen uit, op Schiphol worden vluchten geschrapt en uit het hele land stromen de schademeldingen binnen. Sommige schadegevallen kun je echter niet voorkomen.

Wanneer wordt stormschade vergoed?

Stormschade wordt door de meeste opstalverzekeringen pas vergoed bij een windkracht hoger dan 7. Dan ziet de verzekeraar het als storm. Die windkracht wordt gemeten door het KNMI. Als het plaatselijk stormt en de KNMI geen windkracht 7 gemeten heeft, kan schade bij huizen in de buurt als bewijs dienen.

Hoeveel krijgt u vergoed en wat betaalt u zelf?

Vrijwel alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, maar u moet meestal een klein bedrag zelf betalen. Kijk hoe dit bij uw verzekeraar is geregeld in uw polisvoorwaarden. Het eigen risico dat u zelf betaalt, wordt berekend in een percentage van de verzekerde som. Verzekeraars rekenen dan met een minimum van ongeveer 200 euro tot een maximum van ongeveer 500 euro.

Waar moet u aan denken?

Probeer zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip te registreren waarop de schade ontstond, zodat het te koppelen is aan de windmetingen van het KNMI. Ruim niet alles zelf op, maar maak foto's en meldt de schade eerst bij de verzekeraar of uw tussenpersoon. Anders krijgt u mogelijk niet alle schade vergoed. Met de verzekeraar spreekt u af wat u al kunt opruimen.

Wat vergoedt de autoverzekering?

Rondvliegende takken en omwaaiende bomen zorgen ook voor veel schade aan auto's. In autoverzekeringen met WA-dekking is meestal geen vergoeding voor stormschade geregeld. Die dekken namelijk alleen schade die u bij anderen veroorzaakt.

Hebt u een beperkt casco of een allriskverzekering, dan is er wel een vergoeding voor stormschade. Ook bij autoverzekeringen geldt er voor schade door storm doorgaans een eigen risico. Stormschade claimen heeft meestal geen invloed op uw schadevrije jaren, maar het kan geen kwaad dit na te vragen bij uw verzekeraar.